Рим поздравява София!

Мисия София

26-10-2012, 16:08

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Под софийско небе ще се лее опера

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна със заместник-кмета на Рим Федерико Рока, който е на двудневно посещение в България, съобщиха от министерството.

На срещата, провела се в Министерството на културата, бяха обсъдени перспективи за културното сътрудничество между София и Рим. Двамата се договориха италианска опера да звучи на открито в реновирания център на София.

Стиснахме си ръцете да осъществим това събитие и съвсем скоро ще определим и точната дата и място за тази изява, каза министър Вежди Рашидов пред журналисти след срещата.

Експерти от двете страни вече работят по организацията на събитието и скоро ще покажем на българите хубава италианска опера, отбеляза министър Рашидов.
Вежди Рашидов и Федерико Рока се договориха на 7 декември 2012 г. в престижната зала „Пиетро да Кортона” на Капитолийските музеи в Рим да бъдат представени фотоизложба за великата Гена Димитрова, книгата за живота ѝ на италиански език, както и документален филм за прочутата ни оперна певица. Тя е величие както за България, така и за Италия, с нея заслужено се гордеем и двете държави, подчерта министър Вежди Рашидов.
Федерико Рока добави, че има много сериозна история, култура и традиции, които ни свързват. Ние, като римляни, предпочитаме да работим със страни, които имат близък контакт с римската история и когато се разхождаме в центъра на София, се чувстваме почти като вкъщи, сподели той. На Ларгото, в централната част на София, виждаме много близки черти до нашия Рим и това със сигурност помага на двустранните отношения, допълни Рока.
След срещата стана ясно, че Министерството на културата на Р. България ще окаже подкрепа на предстоящото издание на културните празници „Рим поздравява София”.