Вадят досиетата на кредитните милионери

Парите

27-10-2012, 09:14

Снимка:

Impact Press Group, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Комисията проверява 50 000 за картонче от ДС

Комисията по досиетата ще разкрие имената на кредитните милионери с агентурно минало в Държавна сигурност, пише в. "Монитор".

Осветляването им става възможно, след като вчера парламентът прие единодушно на второ четене поправка в закона за установяване на принадлежност към репресивния апарат на соцрежима. Промяната бе предложена от сините депутати.
До прекрояването на закона се стигна, след като се оказа, че длъжниците не попадат в обхвата на досега действащите разпоредби за публично осветляване на агентите от ДС. Според вносителите на изменението в обществото има очаквания имената на кредитните милионери с картонче също да бъдат извадени на светло.

Още в началото на годината стана ясно, че оглавяваната от Евтим Костадинов комисия е стартирала проверка на кредитните милионери, която продължава все още. Тогава за развързването на ръцете на комисията, за да може тя да оповести имената на длъжниците с досиета, се застъпи лично вицепремиерът и МВР шеф Цветан Цветанов. След като депутатите от ГЕРБ се обявиха за необходимостта от промени в закона, колегите им Синята коалиция внесоха поправка, с която към списъка на подлежащите на проверка лица бяха прибавени и забогателите чрез заеми.

Неотдавна председателят на комисията по досиетата обяви на базата на списък на Българската народна банка от 1997 г. за необслужваните кредити, че трябва да бъдат проверени над 10 500 фирми. Той изчисли, че ако зад тези дружества стоят по петима бизнесмени, следва да бъдат проверени общо 50 000 души, над които досега е бил опънат чадър.

Според члена на комисията Екатерина Бончева вероятно около 5000 души от подложените на проверка ще се окажат свързани с репресивните органи на комунистическата власт. За 10 на сто от всички проверявани досега лица било установявано, че са свързани с ДС и разузнавателните служби на армията. По-голям се оказал процентът при дипломатите и служителите в МВР.
В предишни материали ви разказахме за делото, което вече близо година и половина се води срещу т.нар. група на Килърите в Шумен.

На подсъдимата скамейка са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те ще отговарят за поръчителството, организацията и извършването на убийствата на столичния бизнесмен Борислав Георгиев, на адвоката от Велико Търново Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев от Шумен.

Освен трите убийства те са обвинени и за множество палежи, побои, взривявания и рекет. Според обвинителния акт на прокуратурата те са извършвали и незаконна лихварска дейност.

Процесът започна в Шуменския окръжен съд на 27 юни 2011 г., тъй като последното престъпление убийството на Румен Рачев на 3 юли 2009 г., е станало в този град.

Процесът върви бавно към края си. През последните 2 седмици частични обяснения пред съда дадоха всички обвиняеми. В пространните си изявления всички отхвърлиха обвиненията на прокуратурата и заявиха, че са невинни. Според техните защитници тезата на държавното обвинение е скалъпена. В предстоящите сесии на делото с най-голям интерес се очакват защитните пледоарии на адвокатите. В Шумен са едни от най-добрите специалисти по наказателно право у нас, защитаващи обвинени и по други нашумели дела.

Финалът на процеса ще бъде съпътстван от доста технически проблеми. Защитата вече поиска всички обвинени да получат на хартиен носител протокола от процеса, който вече е на около 20 000 страници, както и време внимателно да го прочетат.