Земеделци точат еврофондове с обработка на гробища

Парите

27-10-2012, 09:21

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пикът на тези измами е бил през 2010 г., когато разследващи са работили по 178 случая

Наши земеделци са източвали пари по европейски програми, като са декларирали, че обработват част от гробища или язовири, пише в. "Монитор".

Целта на измамата била да се покаже, че бизнесмените притежават големи площи, тъй като парите се превеждали за всеки обработваем декар. Така се стигало до комичните ситуации, в които някои „земеделци” твърдели, че чакат реколта от местата за вечен покой.

Пикът на тези измами е бил през 2010 г., когато разследващи от Криминална полиция са работили по 178 случая, стана ясно по време на семинар за измамите с еврофондове. Обикновено служители от Държавен фонд „Земеделие”, където се представяли обработваемите площи, не можели да проверят всеки декар дали е засят с реколта. Те правили случайни проверки по метода за анализ на риска. Така например бизнесмен от Добрич бил изкупил земи от цяла Северна България, като до този момент по европейски програми е получил 30 милиона лева.

Най-честите злоупотреби с евросредства са в областта на земеделието, структурните фондове и рибарството. В момента европейската служба за борба с измамите ОЛАФ работи по 42 случая, които засягат България, обясни Соня Клисарска, директорът на дирекция АФКОС в МВР, която е партньор на ОЛАФ.

Когато има съмнения за нередност в някои от проектите, от България се изпраща информация до европейската служба за борба с измамите и стартира паралелна проверка както у нас, така и на територията на ЕС. Статистиката сочи, че страната ни е на първо място в Европа по брой докладвани нередности. В същото време държави като Испания, която е усвоила в пъти повече средства от нас, са съобщили на ОЛАФ за едва 3 случая на измами