Асеновата крепост грейна (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

27-10-2012, 10:55

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

280 прожектора преобразиха символа на Асеновград

Близо 280 прожекторапреобразиха символа на Асеновград – Асеновата крепост.

Вечерта на Димитровден кметът на общината д-р Емил Караиванов включи артистичното осветление на крепостта от местността Метоха, където стотици асеновградчани и гости, станаха свидетели на уникалната гледка.

В допълнение и за изненада на всички небето над Асеновата крепост бе осветено от 3- минутна заря на фона на песента „Притури се планината”, в изпълнение на Мистерията на българските гласове.

Проектът „Асеновград - свещената порта на Родопите” е на обща стойност над 3 мил. лв., като 2, 6 млн. е безвъзмездното финансиране от еврофондове, а над 600 хил. собствен принос на Община Асеновград. Основните дейности са насочени към цялостното и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Проектът предвижда реставрация и консервация на паметника на културата, както и подобряване на инфраструктурата около него. Оформени са вече и кътове за отдих и са монтирани пейки. С цел едновременното запознаване на чуждестранни туристи обектът ще бъде оборудван с електронна многоезична тургайд система. Ще се доставят и монтират 2 видеостени, на които ще се излъчват рекламни филми за Асеновата крепост и основните туристически забележителности в общината. За пресъздаването на историческата действително е експонирана вече и част от средновековна техника като балисти, катапулти , таран и бойна кула. Проектът трябва да приключи до 28 декември тази година.