Хилари Клинтън потвърди, че ще се оттегли от поста си

Свят

27-10-2012, 10:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще прекрати ли политическата си кариера в началото на 2013 тя?

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън потвърди, че има намерение в началото на следващата година да се оттегли от поста си даже ако Барак Обама бъде преизбран за президент, съобщи Ройтерс.

С това тя сложи край на спекулациите, че заради множеството дипломатически кризи, пред които са изправени САЩ, е възможно да реши да остане на поста си и след като Обама положи клетва за втори мандат.

"Имам намерение да се оттегля малко след встъпването в длъжност на президента. Но досега не съм имала възможност да разговарям за това с него", посочва Клинтън в интервюто си.

"Все пак той трябва да печели избори, а за разговори ще има време след това. Все пак аз знам, че човек трябва да се отнася съвестно към работата, която трябва да се свърши", изтъква тя.

По-рано тази седмица вестник "Уол стрийт джърнъл" писа, че решението на Клинтън да се оттегли от поста държавен секретар не е окончателно. Самата Клинтън неведнъж е заявявала, че ще остане в американската администрация само един мандат.

Освен това тя е смятана за много сериозен потенциален кандидат за президент на демократите на следващите избори през 2016 г. За вероятни приемници на Клинтън начело на Държавния
департамент се споменават сенаторът демократ Джон Кери и постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс.