Спри преди 40 цигарите, живей 9 г. повече

Животът

27-10-2012, 13:44

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Колкото по-рано човек откаже цигарите, толкова по-добре!

Жените, отказали цигарите допреди да навършат 40, живеят 9 г. повече в сравнение с тези, които продължат да пушат.


Това сочат резултатите от изследване на университета Оксфорд. Проучени са били 1.2 млн. британки - пушачи и непушачи. "Ако една жена откаже цигарите преди да е станала на 40, може да спечели 8 до 9 години допълнителен живот. Ако пък ги откаже на 30, ще живее поне 10 г. по-дълго", отбелязва Ричард Пето от изследователския екип.


"Все пак трябва да знаете, че дори да откажете цигарите на 40, вероятно и тогава ще живеете по-кратко от един непушач. Смъртността при пушачите е от 20% до 50% по-висока в сравнение с тези, които никога не са слагали цигара в устата си", подчертава Пето. "Дори да пушите по 10 цигари на ден, рискът от ранна смърт пак е голям. Така че, най-добре ги откажете веднага!"


Ученият обръща внимание и на това, че е заблуда вярването, че леките цигари са по-малко вредни. "Повечето жени пушат леки цигари тип слим - с ниско съдържание на никотин и катрани. Не си мислете обаче, че употребата на такива цигари носи по-малък риск за здравето ви! Цигарата слим съкращава живота ви с толкова, с колкото и останалите цигари".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"