Кой е виновен за фалиралите общински болници

Политика

27-10-2012, 15:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Местните власти трябва да са отговорни, смята Десислава Атанасова

Според министъра на здравеопазването Десислава Атанасова  отговорност за фалиралите общински болници трябва да носят  кметовете и общинските съвети. Тя каза това днес пред журналисти в Хасково, помолена да коментира бъдещето на общинската болница в Димитровград, която има близо 2 000 000 лева задължения.


По думите на Атанасова Министерството на здравеопазването не може да носи отговорност за това, какво е ставало в чужда собственост. Тя смята, че трябва да отговарят всички, които са вземали решенията - и кметовете, и общинските съветници.


Разходите за дейностите по "ин витро", по интензивното лечение, по задължителния имунизационен календар, по амбулаторното наблюдение на кожно-венерическите заболявания и на психичните заболявания - на стойност 100 милиона лева, ще се поемат от НЗОК от началото на следващата година, съобщи още Десислава Атанасова.


В Хасково министърът на здравеопазването приветства участниците в семинар на тема "Доброволното кръводаряване - необходимост, характеристики, ползи и европейски опит". Обучението е част от дейностите по трансграничен проект "Доброволно кръводаряване в Родопите/ RHO - DONATE", който се изпълнява в партньорство между гръцката периферия Източна Македония и Тракия, и областните администрации в Хасково и в Кърджали.


Преди това министър Атанасова преряза лентата на мобилен център за кръводаряване, за който областната администрация в Хасково получи по проекта.