Силвио 4 години зад решетките за данъчни измами

Животът

27-10-2012, 17:15

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Берлускони се оттегли от политическия живот, след като предаде властта като премиер през ноември миналата година

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони беше осъден на първа инстанция на четири години затвор при строг режим за данъчна измама по делото Медиасет. Присъдата е придружена със забрана да упражнява всякаква държавна длъжност в продължение на три години, съобщи съдът в Милано.

По това дело освен Берлускони обвиняеми са още десетима души. Съдът осъди обвиняемите да заплатят и 10 милиона евро на италианските данъчни служби. По делото Медиасет Берлускони беше обвинен, че изкуствено е завишил цената на правата за разпространение на филми, закупени от притежавани от него компании-паравани по време на препродажба на медийната му империя Медиасет.

Така компанията създала черни каси в чужбина и намалила приходите си в Италия, за да плаща по-малко данъци. Съдът издаде по-голяма присъда от поисканите от прокуратурата три години и осем месеца затвор за Кавалера. В пледоарията си прокурор Фабио Де Паскуале заяви през юни, че цените на закупените от Медиасет филми са завишени с 368 милиона долара само за периода 1994-1998 г., а през 2001-2003 г. завишението е било в размер на 30 милиона евро.

Силвио Берлускони беше "на върха на ръководната верига в сектора на телевизионните права до 1998 г.", допълни прокурорът, който поиска и затвор от 3 години и 4 месеца срещу Феделе Конфалониери, президент на Медиасет и дясна ръка на Кавалера в делата му. Днес той беше оправдан от съда.

Делото, което започна преди шест години, беше спирано многократно, за първи път през април 2010 г. след приемането на закон, предоставящ на Берлускони имунитет от наказателно преследване за срок от 18 месеца. Първото заседание след възобновяването на делото се състоя през февруари.

До момента Берлускони беше осъждан три пъти на първа инстанция през 1997 и 1998 г. на общо шест години и пет месеца затвор при строг режим за корупция, фалшиви счетоводни сметки и незаконно финансиране на политическа партия. Впоследствие той беше оправдан или се възползва от изтичането на давностния срок за тези престъпления.

Берлускони се оттегли от политическия живот, след като предаде властта като премиер през ноември м. г. на бившия еврокомисар по конкурентноспособността Марио Монти заради бунт в парламента и паника на финансовите пазари. По-рано тази седмица той обяви, че няма да участва на парламентарните избори догодина и ще търси свой наследник в партията си Народ на свободата.