Тото фишове до иконата от Атон

Животът

28-10-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Стотици посрещнаха чудотворното копие на иконата "Достойно есть"

Ще повярваме, че иконата прави чудеса, ако в неделя някой от нас спечели 6-те милиона от тотото. Това признаха с усмивка група студенти, покрай които премина литийното шествие с копието на "Достойно есть" от Атон. Някои от тях размахаха фишовете, които току-що бяха купили с надеждата да ударят рекордния джакпот, съобщи "Стандарт".

Майки, които тикаха колички с деца, бяха по-скромни и си пожелаха само здраве. "Няма да занимаваме Богородица с битовите си неволи и да се молим за по-високи детски надбавки", коментираха те.

Стотици посрещнаха чудотворното копие на иконата "Достойно есть" от Атон. Още от 17 часа камбаните на патриаршеската катедрала "Св. Алекснадър Невски" забиха тържествено.

Точно в 17,26 автобусът с иконата и придружаващите я атонски монаси, охранявани от две патрулки, спря на кръстовището на улиците "Раковска" и "Оборище". Там ги чакаха митроплитите Йоаникий Сливенски, Гавраил Ловчански, Кирил Варненски, Неофит Русенски и Амвросий Доростолски, епископи и свещеници от столичните храмове, а също така и делегация на Руската православна църква, начело със ставрополски митрополит Кирил.

Семинаристи поведоха литийно шествие към храма, а иконата се носеше на ръце от 7 атонски монаси. Тя бе поставена в подговения за нея проскинитарий (резбована дървена рамка) в катедралта. Сливенският митрополит Йоанкий оглави Богородичната литургия. След нея започнаха службите за нощното бдение, водени от пловдивския митрополит Николай.

От тази вечер миряните имат възможност да се поклоният и помолят пред иконата. Според църквата копието, донесено у нас, е направило 7 чудеса. Вярва се, че носи здраве, помага на бездетни да се сдобият с рожба, а на безработни - с препитание.

Тържествата в храма паметник "Св. Александър Невски" подължават в неделя от 9,30 часа с тържествената литургия по случай 100-годшината от завършването му. В нея ще участват всички членове на Светия синод, епископи и столични свещеници, както и атонските монаси и гостите от чужбина. На 29 октомври, пак от 9,30 часа, те ще отслужат Света литургия и благодарствен молебен за патриарх Максим, който навършава 98 години. За храмовия празник и рождения ден на патриарха са дошли представители на всички православни църкви.

Максим я целуна в болницата

Патриарх Максим се поклони в Правителствена болница пред на атонската икона "Достойно есть". Кортежът с реликвата се отби там на път за храма "Св.Александър Невски". Максим се помолил за здравето и смирението на целия български народ.

В Сандански първи се поклониха
Миряните от Сандански първи се поклониха на чудотворното копие на атонската икона след влизането му на българска земя. Миряните посрещнаха светинята с радостни възгласи край храма „Свети Георги”, където тя бе изложена за два часа.

Това е третото копие на чудотворната икона „Света Богородица – Достойно есть” от Атон, която идва у нас по повод 100 години от построяването на храма „Св. Александър Невски”. Макар и копие, тя е чудотворна, заяви председателят на чърковното настоятелство в Сандански отец Йордан. Документирани са множество чудеса от монасите още докато тя е престоявала до оригинала, за да получи нейната чудотворна сила. Самият оригинал в дългогодишната си история е изнасян само четири пъти от манастира, в който се съхранява. Копия на иконата са правени за вярващите във Финландия и Грузия.