Търгуват фалшиви хапчета за полова мощ в нета

Парите

28-10-2012, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Продават ги на безценица, истинските тройно по-скъпи, фармацевти: Опасни са за здравето

Фалшиви хапчета за полова мощ се търгуват в интернет. Те се предлагат от няколко сайта, регистрирани предимно в Холандия и Германия.

Ментетата се доставят по пощата или по куриер. Изпълнителната агенция по лекарствата е с вързани ръце, тъй като няма правомощия да спре продажбите. Това установи репортерска проверка на „Монитор”.

Става дума за имитации на популярните с цветовете си синьо, жълто и бяло хапче. Нетърговските названия на оригиналите са съответно силденафил, варденафил и тадалафил, поясни Николай Костов – председател на Сдружението на собствениците на аптеки, и подчерта, че всички те се отпускат в аптеката само срещу рецепта, тъй като съдържат активни съставки и са лекарства. В мрежата обаче продажбата им е напълно свободна. Те могат да бъдат купени както от старци така и от деца.

Въпросните таблетки в интернет се търгуват от 4 лева блистера за 4 сини таблетки до 24.99 и 30 лева десет бройки от същия артикул. Така вървят и цените на другите два продукта. Някои от сайтовете като бонус към тях предлагат и хранителната добавка камагра, която също е за подсилване на сексуалността, или пък сексуални стимуланти и секспарфюми с феромони.

Самите цени подсказват, че това са фалшификати. В най-добрия случай в тях няма нищо, но е възможно и да са натъпкани с активни вещества в прекомерни дози, от които човек да вдигне кръвно или да му ударят сърцето, предупреди Николай Костов.

Истинските хапчета за полова мощ са несравнимо по-скъпи. Цената на блистер с 4 сини хапчета в аптеките струва от 40 до 60 лева в зависимост от милиграмите активно вещество, а картончето с 8 хапчета е 110 лева. 58-60 лева струва блистерът с 10 сини и бели хапчета.

Продуктите за подсилване на сексуалността са най-често фалшифицираните, техният пазар в мрежата е и най-голям, каза още фармацевтът Николай Костов. Хората да не купуват такива хапчета от интернет, а само от аптеките и то след консултация с лекар. Дори оригналите могат да бъдат опасни за сърдечноболни и хипертоници, тъй като вдигат кръвното налягане, подчерта той.

Изпълнителната агенция по лекарствата не е засякла нито един фалшив препарат за стимулиране на половата активност в аптечната мрежа през тази година. Не е имало и през миналата, обясниха от Министерството на здравеопазването.

Междувременно българите изпиват 500 000 секстаблетки годишно, съобщиха междувременно сексолози. Това означава, че те харчат около 12.5 млн. лева всяка година, за да не се изложат в леглото.