Крадени коли обикалят арабския свят с bg номера

Крими

28-10-2012, 06:00

Снимка:

Impact Press Group, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

1 131 души са пререгистрирали колата си от 1 януари до днес

1 131 души са пререгистрирали колата си от 1 януари до днес, заради кражба на регистрационен номер. Най-голям процент от тях са жители на столицата и областните градове, а кражбите са станали пред домовете им през нощта, съобщи bTV.

„Тези номера се монтират на автомобили, които са обект на кражба. Автомобилите се управляват основно на територията на арабските държави - там, където Шенгенската информационна система няма поле," обясни Атанас Илков, началник на отдел "Криминална полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

Не във всички случаи обаче липсата на табели е резултат от бандитска атака, казват полицаите. Според криминалисти в повечето случаи номерът е изгубен, но хората предпочитат да го заявят като откраднат, защото се страхуват да не ги глобят. Независимо от това, че изгубването не се санкционира от закона. Те просто не знаят и предпочитат да го заявят като обект на кражба.

Нашумялата през последните години мода - номера да се крадат и да се ползват за зареждане на бензиностанция без пари, вече не е актуална. Сега бандитите вземат предния номер и дори изработват същия, за да изкарат от страната крадена кола.

Фалшификатите на регистрационни номера се славят с отлично качество. Обикновено ползват отнетата първа табела, а фалшивата слягат отзад.

Често онези, които се занимават с табелите си имат работа и с фалшивите документи и трафика за трети страни.

Бандитите избягват да крадат номера с повтарящи се или поредни цифри, така че това е и един от най-сигурните начини да не осъмнете без регистрационна табела на колата си./trud.bg