Жените пушачки умират 10 години по-рано

Животът

28-10-2012, 06:02

Снимка:

Impact Press Group, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Добрата новина е, че ако спрат с пушенето, смъртността намалява рязко

Жените, отказали цигарите, преди да навършат 30 г., на практика избягват риска да умрат от свързаните с пушенето болести, сочи британско изследване, публикувано в сп. "Лансет" и цитирано от Би Би Си.

Екип от Оксфорд проучил над 1,2 млн. жени. Експертите установили, че заклетите пушачки имат 3 пъти по-висока смъртност от жените, които никога не са палили цигара, и умират поне 10 г. по-рано, предава "24 часа".

Добрата новина е, че ако спрат с пушенето, смъртността намалява рязко. Ако сторят това до 30 г., губят само един месец от живота си. Откажат ли цигарите до 40 г., животът им се скъсява с 1 година.

"Това не бива да насърчава младите хора да пушат", казват учените.

"Дори да откажете цигарите на 40, ще живеете по-кратко от един непушач - обяснява проф. Ричард Пето, шеф на екипа. - И да пушите най-много 10 цигари на ден, рискът от ранна смърт пак е голям."

Проучването продължило 15 години. В него са включени жени, започнали да пушат през 50-те и 60-те години на миналия век, когато това станало мода и сред слабия пол.

"Резултатите показват, че ако жените пушат като мъжете, умират като тях", подчертава проф. Пето.

Според данните, ако пушите по 10 цигари дневно в продължение на 40 г., е по-лошо, отколкото да пушите по 20 цигари в продължение на 20 г.

"Пушенето убива, а отказът от него помага. Колкото по-рано спрете, толкова по-добре", подчертава британският учен.

Проф. Робърт Уест от Юнивърсити колидж в Лондон припомня, че цигарите имат и други вредни последствия върху организма. Например пушенето състарява кожата.