Кличко и Шевченко в битка за Украйна

Свят

28-10-2012, 09:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Украинците избират днес Върховна Рада, 450-местният парламент

Украйна избира парламент.

Социологическите допитвания показват, че коалицията между "Партията на регионите" на президента Виктор Янукович, компартията и една центристка формация ще спечелят победа, макар и с малко мнозинство. Предполага се, че коалицията начело с блока на осъдената бивша премиера Юлия Тимошенко няма да събере повече гласове от тях.
Но за трето място се бори партията "Удар", ръководена от световния шампион по бокс Виталий Кличко. Евентуалната коалиця на "Удар" с формацията на Тимошенко може да разлюлее парламентарното мнозинство на управляващата партия. Спортната звезда Кличко заедно с по-малкия си брат боксьор Владимир, са непримирими критици на сегашното управление. Работейки като избраник в столичния градски съвет, Виталий Кличко сега търси национална роля. "Убеден съм, че ще може да обединим цялата опозицията около нас в нов парламент", заяви суперзведата в инетрвю за германски вестник непосредствено преди гласуването.
Един алианс между "Удар"и блокът на Тимошенко може да доведе до парламентарно мнозинство за опозицията и да ограничи полето на действие за Янукович.
В изборите участва и друга спортна звезда на Украйна – футболистът Андрий Шевченко, който през юли окачи на пирона футболните обувки. Социолозите обаче предричат, че неговата партия "Украйна напред!" няма да прескочи 5-процентната бариера.
Половината от Върховната Рада се избира по партийна листа, а другата половина чрез мажоритарен вот.