Мощно земетресение разлюля тихоокеанското крайбрежие

Свят

28-10-2012, 10:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Издадено е предупреждение за цунами

Земетресение от 7,7 разтърси тази нощ канадската провинция  Британска Колумбия на тихоокеанското крайбрежие, съобщи  Геоложката служба на САЩ, предадоха световните агенции.

Няма  данни за щети и пострадали. Службата "Земетресения Канада"  съобщи, че е регистрирала трус със сила 7,1. Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че разрушително цунами не се очаква в резултат от труса. Центърът за предупреждения за цунами на Западното крайбрежие и Аляска издаде обаче такова предупреждение за крайбрежни райони на  Британска Колумбия и Аляска.  Първата вълна се очаква в Крег в 9.10 часа местно време, но не се очаква да е голяма - около 0,3 метра, каза Бил Найт от Центъра. Той каза,че максималната вълна няма да е голяма. Си Ен Ен съобщава, че жителите на Хаваите са предупредени да се евакуират заради очакваното цунами, което се очаква след по-малко от три часа (около 11 часа българско време). Предупреждава се и за наводнения.
Земетресението е последвано няколко минути по-късно от вторичен трус със сила 5,8.
Първоначалният трус е с център 198 км южно-югозападно от пристанищния град Принц Рупърт, на дълбочина от 10 км. Франс прес съобщава, че епицентърът е на стотина километра южно от островите Кралица Шарлот и по-точно на 139 км южно от град
Месит.
Издадено е предупреждение за цунами за крайбрежните райони на Британска Колумбия и Аляска от северния край на остров Ванкувър, Британска Колумбия до Кейп Дисижън, Аляска, на 137 км югоизточно от град Ситка, съобщава Асошиейед прес.
Предупреждението е в сила и за крайбрежието на северната част на щата Калифорния, щата Орегон и щата Вашингтон. Трусът е усетен в по-голямата част на северноцентрална Британска Колумбия, в това число Хайда Гуай (островите Кралица Шарлот), Принц Рупърт, Куънел и Хюстън. То не е усетено в по-големите градове Виктория и Ванкувър на юг, казаха местни
жители, цитирани от Ройтерс.