Задържаме младите лекари с 16 милиона лв.

Мисия Пловдив

28-10-2012, 09:48

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ин Витро ще плаща Здравната каса, обяви министър Атанасова

Европейско финансиране от 16 млн. лева ще бъде насочено към лекари специализанти, които да останат на работа у нас. Договорът за това ще бъде подписан тази сряда. Това обяви здравният министър Десислава Атанасова, която при обиколката си в Хасково и Кърджали. Според нея младите лекари да напускат България заради финансовите несгоди и не само. Младите хора нямаха мотив да останат. Те не можеха да повишават квалификацията си, не можеха да специализират. Докато в Европа това им се предоставяше, коментира министър Атанасова. По думите й тя е единственият министър от 5 години насам, който е осигурил повишаване на възнагражденията в системата на здравеопазването. Знам, че 17 или 18 процента повишение не са никак много, но това са възможностите и на бюджета на министерството в момента, добави Атанасова.

Според министъра на здравеопазването отговорност за фалиралите общински болници трябва да носят кметовете и общинските съвети. Изказването й бе провокирано от въпрос на журналисти за бъдещето на общинската болница в Димитровград, която има близо 2 000 000 лева задължения. По думите на Атанасова Министерството на здравеопазването не може да носи отговорност за това какво е ставало в чужда собственост. Тя смята, че трябва да отговарят всички, които са вземали решенията на местно ниво.

Разходите за дейностите по "ин витро", по интензивното лечение, по задължителния имунизационен календар, по амбулаторното наблюдение на кожно-венерическите заболявания и на психичните заболявания - на стойност 100 милиона лева, ще се поемат от НЗОК от началото на следващата година, съобщи още Атанасова, цитираната от Днес.дир.бг