Президентът готви вето на Закона за водите

Животът

28-10-2012, 10:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новите текстове ще минат на второ четене в комисията по местно самоуправление в парламента в четвъртък

Президентът Росен Плевнелиев обмисля да наложи вето върху Закона за водите, ако заложеното в него уедряване на ВиК сектора на територията на страната не се случи.

Внесените текстове предвиждат съществуващите в момента 65 дружества да се обединят в 28, които почти съвпадат с административните области. И на тяхната територия да действа един ВиК оператор, като и цената на водата да е една за всички общини в дадената област. Идеята е, че окрупняването ще помогне за привличане на инвеститори, тъй като големите дружества имат по-голяма възможност за достъп до заемен капитал и са по-надеждни в обезпечаването на инвестицията. Следващият четвъртък тези текстове ще минат на второ четене в комисията по местно самоуправление в парламента, предава БГНЕС.

Имам подозрението, че добрата идея на вносителите - министерствата на регионалното развитие и на екологията, за консолидиране на ВиК дружествата, ще бъде отхвърлена от парламента. Ако това се случи, не изключвам да наложа вето, каза държавният глава пред вестник „Труд”. Ще следя много внимателно дали само ще създадем предпоставки всеки кмет да си прави собствените ВиК поръчки. Или ще изградим система, която ще има възможност за милиардни инвестиции чрез публично-частни партньорства, в развитието на този толкова важен сектор, знаейки, че водата е следващият петрол, категоричен е Росен Плевнелиев.