Без съкращения във ВМЗ-Сопот след приватизацията

Мисия Пловдив

28-10-2012, 10:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Скъсяват сроковете за продажба на предприятието

Стратегията по приватизацията на ВМЗ-Сопот не допуска съкращения и намаляване на заплатите за три години след приключване на сделката. Това заяви Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, пред БНР. В понеделник трябва да получим документи от кандидатите, допуснати от ДАНС и ДИКСИ за участие в приватизацията на предприятието, допълни той.

Най-късно до вторник ще се произнесем кого допускаме до преговорите. Трима са до момента кандидатите и тримата са български стратегически инвеститори, известни на обществеността – "Сейдж консултинг", "Донарит" и ЕМКО. Тези инвеститори работят с ВМЗ и познават дружеството. Ще скъсим сроковете с обявление в Държавен вестник и се надяваме до края на ноември да имаме обвързващи оферти, уточни Караниколов. След това Министерски съвет ще класира на първо място кандидата, който отговаря на условията и в срок след това трябва да приключи сделката.

Цената е обективна, но самите синдикати и работници разбират че тази приватизация е жизненоважна за дружеството, за да го запазим, обясни Караниколов. Публичните задължения са около 47 милиона лева, а тези към работниците - около 1,3 млн. лв. Новият собственик ще трябва да погаси първо тези пари и след това ще бъде допуснат към управление, обясни още експертът, цитиран от БГНЕС.

За БДЖ "Товарни превози", той каза, че миналата седмица са одобрени критериите за допустимост. След поискана консултация за профилите на потенциални инвеститори, стана ясно, че между 100 и 150 млн. евро са годишните обороти на потенциалните инвеститори. Надявам се, че ще имаме 3 или 4 участници в процедурата по приватизация. По този начин направена, ще има сделка, каза Караниколов.