Митничари пипнаха 3,5 тона пиратки, скрити в... картофи

Крими

28-10-2012, 11:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Румънецът укрил 270 кашона пиротехника

Румънец се опита да пренесе нелегално през границата близо 3,5 тона пиротехнически изделия, но беше задържан от служители на Митница Русе на ГКПП-Дунав мост късно тази нощ, съобщиха от Агенция "Митници".

48-годишният гражданин на Гюргево укрил 270-те кашона с пиратки в микробус "Фиат Дукато" и замаскирал взривоопасния товар с "тапа" от картофи. При отварянето на задната врата на товарното отделение, първото нещо, което се виждало, били натрупани чували с пресни и стари картофи, но митничар забелязал кашоните.

При отварянето на страничната врата на товарното отделение митничарите са натъкнали на огромно количество незаконно пренасяни кашони със знак за взривоопасно съдържания. Пътуващият от България за Румъния бус е изпратен за щателен преглед на мобилния скенер. 270 кашона с пиратки китайско производство изброили митничарите в румънския бус. Всяка от картонените опаковки съдържа по 14 400 пиратки. Общият брой на нелегално пренасяните пиротехнически изделия е 3 888 000. По признанията на шофьора на буса, той заплатил за тях малко повече от 5000 евро. Стоката е без документи за произход, а мъжът нито имал изискваното по закон разрешително за превозване на опасни материали, нито автомобилът му е обезопасен и оборудван според изискванията за транспорт на подобни взривоопасни вещества.

Случаят е докладван на прокуратурата и предаден на служители от ТЗ "Борба с организираната престъпност". Бусът с пиротехническите изделия и мъжът са задържани. Срещу румънския гражданин е образувано дознание по чл. 242 от НК за контрабанда.