100 години Невски, 98 години Максим

Мисия София

28-10-2012, 11:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

София посреща чудотворната икона "Достойно есть"

Софийската катедрала отбелязва век от построяването си

С отслужването на съборна Света литургия започнаха тридневните чествания на 100-годишнината от построяването на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В литургията участват български архиереи, представители на православните църкви и свещенослужители от Света гора.

Празниците съвпадат с отбелязването на 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим. По този повод България получи като дар чудотворно копие на иконата на Пресвета Богородица "Достойно есть".

Стотици православни християни се поклониха още след пристигането на специално изработеното в дар на българския народ копие на чудотворната светогорска икона с образа на Света Богородица – "Достойно есть". Множество миряни продължават да се тълпят пред храма, за да се помолят пред нашата икона Св. Богородица "Достойно есть". Богомолният народ продължава да се реди на дълга опашка, която започва от мястото, където е поставена иконата в храма, продължава и пред вратите на катедралата, като пресича целия площад пред нея. Българите се молят пред чудотворната икона най-вече за здравето на семействата си, както и на целия народ.

Вчера иконата бе посрещната тържествено в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Тя беше поставена в специален кивот и пред нея бе отслужен молебен, оглавен от Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

За рождения ден на патриарх Максим утре от 9:30 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"ще бъде отслужен благодарствен молебен за здравето на Негово светейшество. Патриархът няма да присъства на литургията, тъй като е в болница.

Вижте тук галерия от литургията.