Цунами на Хаваите след трус в Канада

Животът

28-10-2012, 13:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Евакуират бреговете. Първата вълна достигнала 90 см, чакат още

Хаваите бяха връхлетяни от цунами, заради което най-малко 100 000 жители на островите бяха евакуирани. Стихията бе предизвикана от земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер в канадската провинция  Британска Колумбия тази нощ. Първата голяма вълна достигна височина около 90 см и не бе много силна. Очакват се още цунами, които може да са значително по-големи и да предизвикат сериозни наводнения, предаде Ройтерс.


Ако вълните са големи, ще минат между 6 и 7 часа, докато достигнат брега, каза служител от Тихоокеанският център за предупреждение за цунами, цитиран от АФП. Обявената тревога предизвика големи задръствания, тъй като жителите започнаха масово да напускат по-ниските райони. Властите заявиха, че полицията и екипите за спешна помощ са започнали да се изтеглят от застрашените области след първата вълна, оставяйки хората, които не искат да напуснат. Те призоваха попадналите в задръстване жители да изоставят колите си и да продължат пеш, предава Дир.бг

Предупредителните сирени не спират да звучат на острова, по радиото и телевизията представители на властите приканват непрекъснато жителите да се изтеглят към по-високите места или към последните етажи на сградите. Първата голяма вълна цунами, причинена от труса в Канада, достигна северното крайбрежие на Калифорния и южните брегове на Орегон. Нейната височина беше 67 см, съобщи ДПА.