4 уникални очни операции в УМБАЛ „Св. Георги“

Животът

28-10-2012, 14:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Чрез видео връзка интервенциите бяха наблюдавани от близо 130 родни лекари

Четири уникални за България операции демонстрира днес офталмологът проф. Франк Холц по време на симпозиум на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Чрез видео връзка в реално време интервенциите бяха наблюдавани от близо 130 очни лекари от страната. Директно от операционната в Клиниката по очни болести проф. Холц и завеждащата клиника проф. д-р Нели Сивкова разясняваха пред колегите си всяка стъпка в оперативното лечение.

Демонстрациите бяха извършени с т. нар. безшевна 25+G витректомия с апарат Constellation. При този съвременен метод за опериране на ретина и стъкловидно тяло се работи през 3 отвора с големина половин милиметър, което е връх в съвременната медицина, заяви проф. Холц. Технологичните предимства са висока скорост, безшевно затваряне на обработените места и бързо възстановяване.

За демонстрациите днес бяха подбрани 4 особено тежки случая. Първият опериран бе 57-годишен диабетик с вътрешен кръвоизлив в дясното око и с вече необратимо изгубено зрение в лявото. Проф. Холц спря кръвоизлива и обработи с лазер очното дъно. Очакванията са мъжът, който до момента е имал 15% зрение в дясното око, сега да го повиши на 50 процента, казаха от УМБАЛ „Свети Георги“.

Вторият пациент бе мъж на 62 години с повторно спонтанно отлепване на ретината. При него бе отстранено тяло, което вследствие на разкъсванията си е причинило усложнения. Най-тежката операция бе на 70-годишна жена с дупка в центъра на ретината на дясното око. „Затварянето“ й е виртуозна операция, категорична е проф. Сивкова. В близо 90% от случаите яснотата на зрението се връща, но периодът на възстановяване е по-дълъг - поне 7 седмици.

Възпалителен процес в стъкловидното тяло на дясното око е причината за операцията на четвъртия пациент – мъж на 34 години. При него също ще бъде премахнато стъкловидното тяло – то представлява гел, биологичен субстракт, в който се е развивало възпалението.

Преди 2 години успешно е оперирано от същото усложнение лявото око на пациента. Състоянието на дясното му око не е критично, но една навременна операция преди да е настъпила кризата значително увеличава възможностите за възстановяване, обясни проф. Холц. Макар че е трудно да се говори за профилактика при подобни очни заболявания, всяко по-ранно откриване дава по-добър шанс на пациента, допълни медицинският директор на Университетската очна клиника към Университета в Бон.