20 на сто от българите под силен стрес

Животът

28-10-2012, 15:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нацията ни най-изнервената в Европа, сочи статистиката

Всеки пети българин живее под стрес. В последните години психичните разстройства у нас рязко се увеличават, което води до намаляване работоспособността на населението и много загуби за икономиката. Не винаги стресът зависи от нас. Понякога той се отключва от независещи от хората фактори като природни бедствия, например. 

Според статистически данни в Европа българите се определят като най-изнервени. В последните месеци тази тенденция се е засилила, тук се отнасят месеците, в които у нас беше извършен атентат, беше регистрирано силно земетресение и станаха множество природни катаклизми.

"Малките стресови ситуации, всъщност, ни учат да се борим и те са донякъде благоприятни. Тоест те учат нашия имунитет, нашите възприятия как да се справяме с трудни проблеми. Но дистресът е този стрес, с който организма не успява да се справи", споделя кардиологът доц. Иво Петров, цитиран от Varnautre.bg

В последните години се наблюдава тенденцията все повече хора да се отказват от престижни и добре платени длъжности, в които има много стрес, и да ги заменят за по-спокойни, макар и с по-ниско заплащане.