Молебен за здравето на 98-годишния Максим

Архив София

28-10-2012, 17:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Патриархът е в болница заради влошеното си състояние

На 29 октомври 2012 г. от 9.30 часа ще бъде отслужена Съборна Света Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия Синод.

Литургията ще бъде отслужена от представители на Поместни православни църкви, архиереи на БПЦ - БП и свещенослужители от Св. Гора, в края на която ще бъде извършен благодарствен молебен за здравето на Предстоятеля на БПЦ – БП. Очакваше се патриарх Максим да отслужи литургията, той, обаче, няма да я отслужи, няма да присъства и на честването на 98-мия си рожден ден в катедралния храм, тъй като е в болница. За рождения ден на патриарх Максим ще бъде отслужен благодарствен молебен за здравето на Негово светейшество.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествената литургия по повод 100-годишнината от изграждането на катедралата "Св. Александър Невски".

Храмът е една от най-известните забележителности на София и неин символ. Построена е в памет на 200 000 воини, дали живота си за освобождението на българския народ от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Затова е храм-паметник. Посветен е на св. Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската война.

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г. Строителството е завършено през 1912 г., но поради избухването на няколко поредни войни освещаването не става на предвидената дата (02.08.1912 г.), когато трябва да се чества 25-годишният юбилей от възцаряването на княз Фердинанд. Тържественият звън на най-голямата храмова камбана оглася София за първи път през 1913 г. (след победата на българските воини при Одрин), а официалното освещаване на храма се прави едва през 1924 г.

Днес в храм "Св. Александър Невски" има над 400 образци на християнското изкуство. Изографисан е с фрески, изобразяващи Света Троица, сцени от Стария и Новия Завет, пророци, български и руски светци. Иконостасите, големият и малкият архиерейски трон, царският трон, амвонът и цялата подова настилка са изработени от оникси и мрамори от цял свят.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен