При 10% квартален мрак в София – глоба за концесионера

Мисия София

29-10-2012, 07:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

През 2013 г. Столична община ще плати за ток 18 млн. лв

Столичната община ще санкционира концесионера на уличните лампи, ако по-малко от 90% от тях светят. Това изискване е записано в новия договор с фирма "Улично осветление", който кметството е сключило.

От общината обясниха, че това е минималното изискване за осветяемост, което е практика в много страни. То се налагало и заради амортизираната осветителна мрежа, която често дава аварии.

Досега "Улично осветление" са глобени само един път с 18 000 лв. за това неизпълнение. Столичани пък често се оплакват, че пред домовете им е тъмно със седмици. И сега се предвижда, ако 90% от лампите не светят, глоба в размер на 50% от стойността за поддръжка на всяка крушка. Проверки ще се правят минимум един път в месеца.

Поддръжката на осветлението ще струва 4 млн. лв. през следващата година. Ремонтът на несветещите лампи трябва да започва най-късно до 12 часа след подаване на сигнал.

Ново изискване е екипите да не спират работа, докато не отстранят повредата и възстановят осветлението. Ако това не стане, следва също санкция.

Два милиона лева повече, или 18 млн. лв., ще отдели кметството през 2013 г. за покриване на сметките за ток на лампите и светофарите в града. Причина за завишението е новата цена на електроенергията.

Столицата обаче все още се осветява със старите натриеви лампи, а едва 0,5%. от крушките са енергоспестяващи. Почти 100% от светофарите ни вече пестят близо 30% ток с икономични крушки.

Подмяната и модернизирането на уличното осветление с енергоспестяващи крушки ще започне през 2013 г.