Публично четат присъдата по "Цонев-Сантиров-Попов"

Крими

29-10-2012, 07:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Прокуратурата настоява за 7 г. затвор и парични глоби

Присъдата по делото "Цонев-Сантиров-Попов" за подкуп ще бъде обявена днес.

Само преди пет дни прокуратурата поиска седем години лишаване от свобода за подсъдимите Николай Цонев и Тенчо Попов, шест години за подсъдимия Петър Сантиров и глоба от по 15 000 лева за всеки.

На заседанието по делото на 25 октомври и тримата подсъдими обаче поискаха оправдателни присъди.

Бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов са обвинени за това, че през 2010 г. в София в съучастие – Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач, са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров.

Бившият военен министър Николай Цонев бе задържан при спецакция на 1 април 2010 година заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров.

След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция по арестите последва наказание на зам.-градския прокурор на София Роман Василев, който при арестуването на Николай Цонев извика: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!".

На 13 юни тази година бившият военен министър от НДСВ бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него.

Върховният касационен съд го оправда по делото за "Терем". По него прокуратурата го беше обвинила за това, че на 25 юни 2009 година се е разпоредил с целеви средства не по предназначение. По-малко от две седмици преди това, на 1 юни, Цонев окончателно беше оправдаван и по т. нар. "военно дело"о.

Срещу него се водеха общо три дела в цивилен и едно във военен съд. По всички дела присъдата е една и съща - "невинен". Цонев беше оправдан на една инстанция и по делото, заведено, че е ощетил държавата с 8 млн. лева за неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

Единственото дело, което все още не е завършено на първа инстанция е настоящото, за подкуп.