В Пазарджик - делото за радикален ислям продължава

Животът

29-10-2012, 08:35

Снимка:

pa-media.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Засилено присъствие на цивилни и униформени полицаи се очаква да има в града днес

Засилено присъствие на цивилни и униформени полицаи се очаква да има в Пазарджик днес. Причина за това е поредното заседание на съда по делото за радикален ислям, както и планираното шествие и митинг на националистически формации, които се обявиха за създаване на нормални условия за работа на съдебната институция и срещу демонстративното масово присъствие на жени в бурки и мъже в дълги черни роби и бради пред сградата на съда, пише pa-media.net.

 

Делото в Пазарджишкия окръжен съд започва в 9 часа, за толкова е насрочено и шествието, което организират Атака, ВМРО-БНД и Национален фронт за спасение на България. Шествието ще водят лидерите на трите организации Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Маршрутът започва от сградата на Общинска администрация до Градската градина срещу съда.

 

Периметърът около сградата на ще бъде отцепена и няма да бъде допускано присъствието нито на жени в бурки и мъже в черни роби, нито на участници в митинга.

 

Делото днес ще продължи с разпит на свидетеля Муафак ал Асад, който поиска преводач. Пред Нова телевизия той заяви, че агенти от ДАНС му предложили срещу пари да напусне страната за известно време и да не се яви на заседанието.

До 2008 г. Муафак ал Асад е бил лицето на забранената у нас саудитска фондация "Ал Уакф ал Ислями". Той е сириец с български паспорт. Женен е за българка и живее в Сърница. Още в началото на 90-те години работи за "Ал Уакф ал Ислями" – организация, която според обвинението проповядва недемократична идеология и налагане на шериатската държава. Освен Муафак ал Асад ще бъдат разпитани и още двама свидетели, които не се явиха на предишното заседание.

Припомняме, че обвиняемите са 12 мъже и една жена. Саид Мутлу -  имам на Сърница , Абдуллах Салих и Ахмед Муса Ахмед, който вече има условна присъда за проповядване на радикален ислям са с по три обвинения – за проповядване на антидемократична идеология, за това, че са членували, а Саид Мутлу е ръководил нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал Уакф ал ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология и за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите и лекции по време на срещи в кафенетата.

Останалите 10 подсъдими: Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа , са обвинени единствено по второто обвинение - за престъпление по чл.109, ал.2 НК - за това, че са членували в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която е проповядвала идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.