Московски: Догодина ще заработи електронното правителство

Новините

29-10-2012, 09:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Министърът се съгласи, че влаковете от нас са едни от най-старите в Европа, като обвини за това всички предходни правителства

Пролетта на 2013 г. ще бъдат финализирани двата големи проекта за новото електронно правителство. Тогава ще бъдат готови 235 публични регистъра за интегриране, както и електронната идентификация, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Министърът даде за пример ваденето на свидетелство за съдимост.

"Ако работите в София, но сте от друг град, то трябва да си вземете отпуска, за да ходите да си го извадите. След като заработи електронното правителство обаче, то тогава това ще става с влизане в портала, електронна идентификация – електронен подпис ще можете да си извадите свидетелството. Интегрирането на публичните регистри е необходимо затова, че ако за един документ са необходими няколко институции, например НАП и НОИ, тогава без да е необходимо да се ходи до всяка една институция, ще можете да си извадите документа. Това става чрез електронната връзка между институциите", поясни Московски.

Той коментира и пускането на Дунав мост 2. Ние заварихме това съоръжение с много нерешени проблеми. Редица проблеми, които спъваха решението на проекта. Градове по река Дунав имат по 5-6 моста, ние, две държави, успяваме да направим 2 моста, каза Ивайло Московски.

Всяко едно такова съоръжение ще генерира и стопански живот там, посочи транспортният министър. До една седмица ще заминем за Букурещ да започнем преговорите. Румънците много бързо дадоха мандат на свой екип за преговори. Самите такси разпределението ще бъде пропорционално. Българската страна е дала повече инвестиции. Ако времето позволява следващите един - два месеца мостът може да бъде приключен и може да бъде пуснат. Очаква се трафикът да е с нарастващи темпове, за следващата година се очакват най-малко 100 000 транспортни средства.

Таксата за ферибот за лек автомобил е 6 евро, толкова ще бъде и таксата за преминаването по Дунав мост 2, от българска страна ние ще получаваме пропорционално от тези 6 евро на автомобил. Пропорционално в смисъл колкото сме инвестирали, ние сме инвестирали малко повече, отколкото румънците, така че се очаква да вземаме по-голям процент, каза Московски.

За метрото той съобщи, че продължава изграждането на отсечките "Цариградско шосе" - Летище София. Летището се обособява като мултумодален транспортен терминал. И другата отсечка от "Младост" 1 до "Младост" 4. Изключително добър проект е Софийското метро, каза транспортният министър и допълни, че над 350 000 човека ползват вече метрото на ден.

Влаковете в България са едни от най-старите в Европа, съгласен съм, каза министърът. То е ясно защо е така, защото безхаберно са се отнасяли всички предишни правителства към БДЖ и затова е в това състояние. Но се променят нещата. Правим инвестиции в инфраструктура, която да позволява новите влакове да развиват по-големи скорости. 1,5 млрд. се инвестират реално в жп инфраструктура, посочи Московски. Товарните превози са на загуба и в момента. Не се приватизират Български пощи. Въобще не е започвала такава процедура, категоричен бе Московски. Имаше идея те да бъдат извадени от списъка за приватизация, но това беше спряно, каза още той./в. Преса