Съдбата на "живите скелети" от Могилино

Общество

29-10-2012, 11:30

Снимка:

Новинар

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При някои има напредък - могат да ходят и да хващат предмети

Две деца от печално известния социален дом в Могилино, за чието закриване са били необходими цели 3 години, са настанени в институция за възрастни с увреждания.

Това заяви пред "Новинар" д-р Любомир Жупунов, председател на Сдружение "Дете и пространство".

Въпреки че първоначално са били настанени в центрове от семеен тип, след навършване на пълнолетие онеправданите деца отново са върнати в омагьосания кръг на социалните институции, които Яна Бюрер Тавание от Българския хелзинкски комитет нарича "малки гари към смъртта".

Причината за това е, че алтернатива за домовете за възрастни с увреждания няма, а защитени жилища са създадени само за хора с по-леки увреждания. Едва две деца са били интегрирани в биологичните си семейства, уточни д-р Жупунов.

Останалите "живи скелети" от Могилино са били разпръснати в центрове от семеен тип в Русе, Варна, Две могили, Гложене и София. В център в столичния квартал "Люлин" в момента са настанени 7 деца от Могилино. Три деца, които са с по-тежки физически и ментални увреждания, живеят в квартал "Слатина" в София, въпреки че 2 от тях са прехвърлили 18-годишна възраст.

Състоянието на децата след извеждането им от "дома на ужасите" е много тежко, някои от тях дори нямат желание за живот. Няколко години след това при тях се наблюдава съществен напредък - могат да ходят и да хващат предмети.

Заради изолацията, самотата и "анонимната грижа" много от децата развиват психични разстройства, допълва д-р Жупунов.

Част от децата имат нужда от медицински грижи, а специализирани центрове за целта (хосписи) няма, обясняват социалните работници от центъра в Слатина.

Тласък на деинституционализацията на малчуганите даде документалният филм "Изоставените деца на България" на журналистката Кейт Блюет, излъчен по Би Би Си през 2007 година, който потресе не само страната ни, но и цяла Европа.

Лентата разказва за кошмарния начин на живот на над 65 деца с физически и умствени увреждания, настанени в дома "Св. Петка" в село Могилино, община Две могили.