РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Поширана риба в бял винен сос

Гурме

29-10-2012, 11:00

Снимка:

Сидония

Автор:

Сидония

Всичко от Автора

Топкулинарката изкушава читателите на Bulgariautre

Рецептата за 2 порции

500 гр рибно филе - Халибут, Фагри или Калкан
4 кралски скариди

30 мл. зехтин
2 скилидки чесън на ситно
1 глава шалот на ситно
1 морков
50 гр. брашно
2 ч.ч. рибен бульон
80 мл. бяло вино - Совиньон Блан
4 аспержи
100 гр. броколо
50 гр. грах
копър
девесил
1 ч.л. сол
черен пипер

за гарнитурата:

200 гр. картофено пюре

Начин на приготвяне:

Зехтина се загрява и се сотира чесъна и шалота.
Прибавя се моркова, нарязан на ситно и се сотира около минута.
Добавя се брашното и се разбърква до златист цвят.
Добавя се затопленият рибен бульон и се разбърква, като се внимава да не останат бучки.
Към полученият сос се прибавя виното, предварително почистените аспержи, броколите, граха и девесил на ситно и се оставя на тих огън да покъкри около 3 мин. Овкусява се със сол и черен пипер.
Рибните филета и скаридите се пошират във винения сос и се готвят под капак около 5 мин на тих огън.  

В чиния се слага от картофеното пюре, отгоре се подреждат рибните филета и зеленчуците, скаридите и от винения сос. Декорира се със стръкове копър и листа девесил.