Приходи за 30 години от ветрогенератори за Карнобат

Парите

29-10-2012, 10:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

По договор парка ще внася 4 на сто от парите от еленергия в хазната

4% от приходите от продадената електроенергия ще внася в хазната на община Карнобат компанията, която ще изгражда ветрогенераторен парк там.

По договора с "Карнобат Еолия" АД, отчисленията ще са запеиод от 30 години, какъвто е срокът на концесията.

По информация ан администрацията, дори инвеститорът да прекрати предстрочно реализацията на проекта или той да не стане факт, всички суми похарчени до момента ще останат в полза на община Карнобат.

Очаква се енергията от вятър да донесе милиони левове приходи за местната хазна, след като  комисия,  назначена от кметът Георги Димитров, огласи публично параметрите на подадените оферти за изграждане /чрез отстъпено право на строеж/ на високотехнологичното съоръжение на площ 8 300 дка в местността „Кралимаркова стъпка”.
След „отварянето” на офертите стана ясно, че немската компания „Ен-Вижън Енерджи” ЕООД предлага изграждането на 52 ветрогенератора с мощност 104 мегавата и поема ангажимент да изплаща на общинската хазна 1 540 135 лв. през всяка година от срока на експлоатация на парка.От фирмата прогнозират, че могат да завършат проекта за 18 месеца след получаването на всички документи и разрешителни.