500 националисти пред съда в Пазарджик: България, България!

Животът

29-10-2012, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Присъстващите днес мюсюлмани са предимно хора, които имат отношение към делото

Продължава протестът на представителите на националистическите партии в Пазарджик по повод делото за радикален ислям, гледано от Пазарджишкия окръжен съд, предаде "Фокус".

Продължават и изказванията на представители на различните партии пред събралото се множество. Възгласи: "България, България" изпълват пространството пред съда.

 

Понесе се слухът, че целият ромски квартал "Изток" в Пазарджик е блокиран от полиция и не се позволява на жителите на квартала да го напускат. От полицията категорично отрекоха и казаха, че има само два патрула на изхода на квартала на ул. "Стефан Караджа".

 

Над 500 представители на националистически партии в България се събраха тази сутрин в градската градина в Пазарджик на организиран протест, докато съдът гледа делото за радикален ислям. Около сградата на съда има засилено полицейско присъствие.

Органите на реда разделиха протестиращите националистически партии и представителите на мюсюлманската общност, които са на разстояние около 10 метра.

Според говорителя на МВР Мирослав Стоянов присъстващите днес мюсюлмани са предимно хора, които имат отношение към делото – близки на подсъдимите и техни привърженици.

Митингите днес край съда всъщност са два - на партиите "Атака" и ВМРО-БНД и на Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира пред журналисти, че се прави легитимен митинг, чиято цел е да се каже, че радикалният ислям е заплаха за България.

Красимир Карачанов - председател на ВМРО-БНД, посочи, че българските патриотични организации искат да покажат, че не са съгласни в България да се проповядва радикален ислям.

Ние сме против струпването на привърженици на подсъдимите, каквото видяхме на предходните заседания, отбеляза той. Според Каракачанов това оказва натиск върху работата на съда.