36 деца местиха пешки на турнира „Млад гросмайстор“ (СНИМКИ)

Спорт

29-10-2012, 11:01

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

Победителите получиха шахматни книги от английски и руски автори, специално издадени на български език

36 деца от различни възрасти взеха участие в първия шахматен турнир в Пловдив от веригата „Млад гросмайстор“. Състезанието се проведе в Кулата на Гребната база в Пловдив и в него се пуснаха бъдещи шахматисти от 5 населени места – Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Девин и село Царацово.

Във възрастовата група до 8 години пред квадратната дъска застанаха 12 малчугани, а в категорията от 10 до 16 години участващите бяха 24.

Верига от турнири "Млад гросмайстор" се провежда ежемесечно през учебната година през последните 15 години във Варна от местния ШК "Веселин Топалов", но от тази година става национална. Освен в Пловдив и в морската ни столица, подобни състезания ще има в Благоевград, Плевен и Шумен, благодарение на Фондация "Америка за България".

В турнира децата участваха, без да заплащат такса, като абсолютно всички получиха грамоти от организаторите. Победителите в отделните възрастови групи пък бяха наградени с шахматни книги от английски и руски автори, специално издадени на български за турнирите.

Победителите в годишното класиране по градове участват безплатно в националния турнир в Трявна през април, където ще бъдат излъчени представителните отбори за Европейския фестивал на училищните шампиони "Надеждите на света" във Варна през юни.

Ето и победителите от първия турнир от веригата "Млад гросмайстор" в Пловдив:

Деца до 8 години:

1. Йордан Георгиев 2. Есад Рамаданов 3. Димитър Калоферов 4. Симеон Асенов

Деца до 10 години:

1. Рада Минева 2. Димитър Попов 3. Елин Бурназов 4. Галя Читакова

Деца до 12 години:

1. Виктория Радева 2. Виктор Боев 3. Божидар Немски 4. Георги Николаев

Деца до 16 години:

1. Тодор Георгиев 2. Георги Петков 3. Иван Дафчев 4. Стелияна Брезалиева