550 фирми от столичната НАП "забравили" да се регистрират по ДДС

Парите

29-10-2012, 13:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това сочат данните от проверка на 1800 дружества

550 фирми от столичната НАП не са изпълнили задължението си да се регистрират по ЗДДС.

Това показва анализът на данните от годишните декларации на 1800 дружества обслужвани от НАП София, които нямат ДДС регистрация, съобщиха от агенцията.

Селектираните 550 фирми са посочили в годишните си декларации за 2011 г. оборот в размер над 50 000 лв., но не са предприели действия за регистрация по ЗДДС. След проверка на дружествата се пристъпва към служебната им регистрация.

93 от вече проверените фирми са регистрирани служебно от столичните инспектори. Съставени са им актове за установените нарушения. Предвидената в закона санкция в такива случаи е от 500 до 5 000 лв. в зависимост от периода на закъснението. Освен това на дружествата са възложени ревизии, които да установят размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС заедно с всички лихви за периода.

В резултат от постоянните контролни действия на столичната НАП, от началото на годината до края на септември са наложени санкции на 199 фирми, които не са изпълнили в срок задължението си да се регистрират по ЗДДС. За цялата минала година техният брой е 251.

През месец май НАП София започна следрегистрационен контрол на физически лица и фирми, с ДДС регистрация.

През първите девет месеца на 2012 г. в столичната НАП са извършени 2555 дерегистрирации по ЗДДС по инициатива на приходните органи, което представлява 45% от всички дерегистрации в страната. След прекратяване на регистрацията по ЗДДС лицата нямат право да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит. Тази крайна мярка се прилага все по-често спрямо дружествата, които не спазват закона и/или участват в схеми за източване на ДДС.