Само 5 двойки с проблеми при зачеването искат помощ от общината?

Мисия Пловдив

29-10-2012, 13:44

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Толкова са подадените молби за сумата от 1000 лева. Тази година пари има за 10 семейства

Едва 5 са подадените молби на пловдивски двойки с репродуктивни проблеми, които са заявили желание да се възплозват от помощта, която дава общината, съобщи доц. Петко Недев, председател на Здравната комисия към местния парламент.

 През юни тази година общинските съветници гласуваха отпускането на 10 хиляди лева за 10 двойки от областта, които имат проблем при зачеването. Сумата, която ще получи всяка двойка е по 1 000 лева.

Слабата активност и малкият брой на подадените молби е вероятно заради липсата на информираност в обществото. Общината до сега не е предприела информационна кампания за иначе добрата инициатива.

 „Парите ще се отпускат единствено на двойки, а не на каквито и да било организации. Те трябва да докажат с документ, че сумата ще се похарчи за справянето с репродуктивния проблем“, добави доц. Недев. По думите му вероятно в следващия бюджет за 2013 г. ще се предвиди по-голяма сума за същата цел.

 На среща за изграждане на стратегия за репродуктивното здраве доц. Недев алармира, че населението в Пловдивска област намалява и застарява. Преброяване към 31 декември 2011 година сочи, че сме под 700 000 души. 58 % от тях са жени. По думите му положителното е, че около 65 % са в активната репродуктивна възраст от 18 до 65 години.

„Причините са не само ниската раждаемост, но и увеличаването на злокачествените заболявания в областта“, посочи още той. Оказва се, че общият брой на раково болните е много по-голям от новооткритите случаи. Все по-млади хора се оказват жертва на коварната болест. В повечето случаи болестта е открита в напреднал стадий. Друга причина за черната статистика е и общата смъртност и покачване на венерическите заболявания.