Нова премяна за Централна жп гара. Ремонтът – с европари

Мисия София

29-10-2012, 14:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Спечелилият конкурса ще има 26 месеца, за да ремонтира сградата

Eвропейско финансиране е осигурено за модернизацията на Централна жп гара София, похвали се транспортният министър Ивайло Московски.

"Повече от 30 години не е направен нито един основен ремонт на гарата", посочи той след като присъства на отварянето на постъпилите оферти за рехабилитацията й.

Фирмите, подали документи за участие, по реда на тяхното постъпване са: Обединение "ГБС-Централна гара София"; Гражданско дружество "ДОУШ-СК-13"; "Терна"АД; Обединение "Централна гара 2012"; Консорциум "Щрабаг-жп гара София"; Консорциум "Балканстрой Реминг".

След подписването на договор с избран изпълнител, той ще има 26 месеца за изпълнение на дейностите по ремонта на гарата, поясни министърът.

"След реализацията на проекта, Централна гара София ще бъде напълно архитектурно обновена и ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност, като ще има и много по-добри комуникационни връзки. Ще бъдат осигурени възможности за получаване на услуги от първа необходимост, както подобряване условията за престой на територията на приемното здание. До всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен и достъп на лица с намалена подвижност", допълни Ивайло Московски.

По думите му благодарение на проектите, които изпълнява неговото министерство, се инвестират над 1,5 милиарда лева в железопътната инфраструктура на България.