Удря ни коварен вирус, взимайте мерки

Животът

29-10-2012, 13:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Болестта започва с хрема и леки втрисания, удря и бъбреците

Коварен вирус, който удря под кръста, върлува из страната. Заразата докарва диария, цистит и уврежда бъбреците, ако не се лекува навреме. Наподобява досущ грип и без приемане на лекарства отшумява трудно, увреждайки сериозно здравето, алармираха общопрактикуващи лекари, пише "Монитор".

Проявата на болестта, която се причинява от риновирус, започва с хрема и леки втрисания, които отшумяват за часове, обясни специалистът от столична поликлиника д-р Ваня Иванова. Ден след заразяването очите се зачервяват, клепачите парят, сутрин са залепнали от гурели.

Тъй като инфекцията протича без висока температура, много хора я подценяват, като не търсят медицинска помощ и се надяват на самолечение. Резултатът е остър цистит и болки в бъбреците, поясни д-р Иванова и добави, че при някои пациенти се появява и суха кашлица.

Бум на заболели от грипа менте има в цялата страна. Риновирусът, който ни мъчи в момента, не е така агресивен, както зимните си събратя от тип А, които са основните виновници за разпространението на грипни епидемии, отбеляза общопрактикуващата лекарка. Ако човек стои на топло в леглото два-три дни, взима съгряващи прахчета и ударни дози витамин С се разминава от усложнения, поясни докторката.

През последната седмица опашки от болни има пред лекарските кабинети в цялата страна.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести броят на заболели от грип и вирусни инфекции се е увеличил чувствително. Най-много са заболелите в София и Стара Загора, където всеки ден през лекарските кабинети минават десетки с това заболяване.

Поставянето на противогрипна ваксина не предпазва от вируса, който върлува в момента. Тя е разработена само за щамовете, които ще ни разболяват тази зима, като пикът на грипната вълна се чака през януари. Освен това, за да си я постави, човек трябва да е напълно здрав, за да може организмът му да си изгради имунитет, обясни националният консултант по грип и остри вирусни инфекции проф. Мира Кожухарова. Ваксината се препоръчва на всички и най-вече на хората над 65 г., защото са с отслабнала имунна защита, а също и на пациентите с тежки хронични заболявания и упражняващите професии, които ги излагат на общуване с много хора, като контрольори в градския транспорт например, каза още проф. Кожухарова. Тя припомни, че тази есен и зима се очаква у нас да върлува грип с щамовете „Виктория”, „Калифорния” и „Уисконсин”.