„Вълшебство” за 75 малчугана в Централен

Мисия Пловдив

29-10-2012, 13:27

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Вдигнали забавачката за 2 месеца за 560 хиляди лева

Детска градина „Вълшебство”, филиал на ЦДГ „Перуника”, бе официално открита днес. Чисто новата сграда на улица „Лъджене” в район Централен приветства близо 75 деца, разделени в 3 групи.

На церемонията по откриването присъства и кметът на града Иван Тотев. Той сподели с родителите спомените си от първата копка на детското заведение в снега на декември 2007-а и последвалото замразяване на проекта до юни тази година. Мястото беше превърнато в клоака – свърталище на клошари и мишена на крадци на тухли. Това лято обаче строежът бе подновен и завършен в рекордно кратки срокове. Заради това дворът все още не е оборудван с пързалки и люлки, но скоро и това ще се случи увери Тотев. Той посочи, че „Вълшебство” струва около 560 хиляди лева, което е сравнително малко за подобен проект.

До края на идната година в града ще се отворят врати детски заведения за още 250-300 деца. Става дума за разширени стари и напълно нови градини. Другата седмица ще направим първа копка на ясла в Тракия. До края на година стартираме обект за 8 групи в район Южен, а детска градина за 6 групи ремонтираме в район Източен. Така догодина проблема с детските градини в Пловдив ще бъде решен или смекчен до минимум, заяви още градоначалникът. Ние ще завършим 2012-а с максимум 350 деца извън градините, което не е много в сравнение с трудностите, които имат други големи населени места.

Районният кмет Райна Петрова на свой ред заяви, че този ден е навярно най-щастливия в нейния мандат, а „Вълшебство” е придобивката на годината за Централен. Тя посочи че строителството е отнело само 2 месеца – август и септември, а след това е сградата е била оборудвана.  Заведението притежава модерна система за отопление, физкултурен салон и всичко необходимо. Наред с това на улицата било поставено и ново осветление. Петрова благодари на всички фирми и институции спомогнали за реализирането на проекта, като раздаде грамоти и копие от Светото писание. За всяко от пък децата тя беше приготвила цветни книжки. 

Кметицата посочи, че в нейния район остават около 180 деца без детска градина, но се работи по решаването на проблема. Подготвя се проект за ЦДГ „Каменица”, в чийто голям двор ще се вдигне крило за още 3 групи. Може да разкрием и трета група в ЦДГ „Люляк” на ул. „Теодоси Търновски” и още три във филиала й на „Иван Вазов”, където в момента се водят преговори за изкупуване на дялове от собствениците, заключи Петрова.

След прерязването на лентата деца и родители обиколиха сградата. Сред тях бяха двойката Румяна Чаушева и британецът Скот Лизаник с дъщеричката им Алия, които дадоха висока първоначална оценка на „Вълшебство”. Пред Plovdivutre.bg те споделиха, че дълго са ходили по мъките. Цяла година опитвали да намерят място за момиченцето си. Обиколили 8 детски заведения в района, като навсякъде им отказвали или искали финансови дарения и лични подаръци. Накрая родителите разбрали за новата детска градина и успели да запишат малката Алия. Сега единственото което очакват е завършването на откритата детска площадка.

 

Вижте снимки тук