Фандъкова: Следене под лупа за фирмите изпълнители!

Мисия София

29-10-2012, 15:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Кметът не иска да се повтаря случаят със Сточна гара

Завишени изисквания трябва да има за фирмите изпълнители на големите инфраструктурни проекти в София, за които се дават милиони левове.

Това категорично заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която провери новоизградения бул. „Пейо Яворов” в района на Телевизионната кула.

Според нея не е нормално новосъздадени фирми, без никакъв опит да кандидатстват, да получават аванс и след това да прекратят дейността си.

Фандъкова припомни, че такъв е бил случаят с реконструкцията на Сточна гара.

"Започнахме ентусиазирано пред две години, а обектът все още не е приключен. Тогава нямаше завишени критерии – фирма, която за първи път работи в София, и декларира оборот за последните 3 години от около 1 млн. лева, спечели проект за 500 000 хил. лв. и прекрати дейността си", отбеляза кметицата.

Според нея е подобен и случаят с изграждането на детски площадки в парковете, където на места фирмите все още не са довършили работата си.
Тя напомни, че в момента обществените поръчки се обявяват в Агенцията за обществените поръчки, където се води прозрачен регистър, достъпен за гражданите на сайта на Столична община.
"Фирмите, които участват, са най-големият контрол по поръчките, защото те са конкуренти помежду си. Относно поръчките на общината, мога да заявя, че Столична община е най-проверявана, за което благодаря на Сметната палата", добави тя.