Ракът на маточната шийка убива по една българка всеки ден

Мисия Пловдив

29-10-2012, 15:44

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Вирус е причнител на фаталната болест. У нас я откриват, когато е късно, сочи доклад на РЗИ-Пловдив

Всеки ден животът на една българска угасва заради рака на маточната шийка. Годишно около 400 жени чуват, че диагнозата се отнася именно за тях. „Ракът на маточната шийка е второто най-често заболяване след този на гърдата при неждния пол“, съобщи на среща за репродуктивното здраве д-р Сийка Димчева, директор на Дирекция „Медицински дейности“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

 Докладът й сочи, че около 1200 жени на година заболяват от коварния рак. За съжаление се открива, когато карциномът е в напреднал стадий. Световните изследвания сочат, че болестта се предава по сексуален път и в 99, 7 % е вследствие на човешкия папилома вирус. От 10 години е разработена превантивна ваксина. Тя трябва да се поставя на млади момичета преди първия полов акт.

 Оптималното й действие е при прилагането й на девойки от 10 до 14-годишна възраст. У нас през юли е разработена първата програма за превенция на рака на маточната шийка и ваксината вече в списъка с препоръчителните. 23 страни в Европа я прилагат. „В България все още лекарите не са единодушни за полезността й. Темата е актуална и текат дебати за и против“, коментира доц. Петко Недев, председател на Здравната комисия към Общинския съвет в Пловдив.

 „Над 30 милиона жени в света вече са васкинирани. През изминалите 10 години в 93 % от случаите ефикасността на превантивносто средтсво е категорична“, добави д-р Димчева.