Спокойно! В Пловдивско няма опасни язовири и реки

Мисия Пловдив

29-10-2012, 16:20

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Радваме се, че вали, каза за Plovdivutre.bg шефът на "Напоителни системи" ЕАД

На доста места в страната продължават проливните дъждове и силен вятър. Пороите предизвикаха свлачища и наводнения. В сила е червеният код обявен в Кърджали. Оранжев код заради дъжд действа и в Смолянско. Там се изсипаха 76 литра на кв. м, в Широка лъка- 86 литра, и в района на Рожен - 97 литра.

Бедствено положение е обявено в община Неделино. Продължителните валежи предизвикаха свлачища, които затвориха пътя до четири населени места.

Валежите в Златоград през последното денонощие достигнаха 107 литра на квадратен метър, съобщиха от Метеорологичната станция на вр. Рожен.

Падналите обилни валежи активизираха свлачища на пътя Кричим-Девин. По цялото трасе и най-вече в района на язовирната стена има паднали камъни. По пътя Югово-Лъки, в района над Лъки, също има свлачище. Екипи от хора и техника отстраняват падналите камъни.

Над 80 литра на кв.м. са валежите в Кърджали. Спасителни екипи са отводнили мазета и приземни етажи.

В Пловдивско ситуацията е сравнително спокойна.

"Няма опасни язовири или застрашени от преливане", каза за Plovdivutre.bg изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Стайко Ганчев.

"Всичко е под контрол. Даже се радваме, че вали", коментира Ганчев. По думите му 16-те язовира, които наблюдават, са пълни около 14%. "След сухото лято във водоемите има достатъчно свободен обем", каза шефът на дружеството.

Няма повод за безпокойство и за живеещите до река Марица. До 15.00 часа липсват сигнали за скъсани диги. От началото на годината дружеството работи по над 7 проекта за обезопасяване на диги. Спокойна е ситуацията и в Свиленград, където през зимата Марица излезе от коритото и наводни голяма част от града.

Времето ще остане лошо до края на седмицата, предупреждават синоптици. Утре ще духа умерен западен вятър и температурите ще се понижат - минималните ще са предимно между 3° и 8°, а максималните - между 9° и 14°. Валежите ще спрат и облачността ще се разкъсва.

В сряда отново ще има облаци. Вятърът ще смени посоката си от изток-югоизток и ще е слаб. Сутринта ще е студено с минимални температури между 0° и 5°, а максималните ще са между 12° и 17°.

В четвъртък отново ще преобладава облачно време и на много места от запад на изток ще превали. В събота и неделя обаче слънцето ще се покаже и ще стане с два-три градуса по-топло.