Откриха гробницата на основателя на маите (снимки)

Животът

29-10-2012, 17:43

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Богатството показва, че там е погребан важен и мощен религиозен лидер

Археолози в Гватемала откриха гроба на древния крал К'уц Чман, за който се смята, че преди повече от 2000 години е поставил основите на цивилизацията на маите.

Смята се, че жреца К'уц Чман, чийто гроб бе открит край Так'алик Аб'ай в Реталхуле, в западната част на Гватемала, е управлявал около 700 г. пр. Хр. Неговата гробница е една от най-старите открити до момента кралски погребални могили от епохата на маите. Открита е още през юни т.г., но досега археолозите не са обявили официално своята находка, тъй като чакали резултатите от анализа на гробницата и официалното потвърждение, че тук действително е погребан К'уц Чман, основателя на маите, уточнява "Либертас", цитиран от КРОСС.

 "Бил е голям лидер. Той е владетел, който "свързвал" културата на маите с тази на Олмеките (първата голяма цивилизация в днешно Мексико)", твърди археолога Мигел Орегон. Пред медиите той уточнява, че учените са открили в гробницата бижута от нефрит и огърлици с ключ, наподобяващи по форма главата на орел. А това, според специалистите, символизира сила и богатство, което съгласно досегашните становища, отговаря на личност с владетелски сан.

Въпреки че в гробницата не са открити остатъци от човек, датирането на намерените предмети показва, че става дума за възрастен човек с владетелска титла. Предположенията са, че самото погребение е станало между 770 и 510 година пр. Хр.

"Богатството в гробницата показва, че тук е бил погребан изключително важен и мощен религиозен лидер. Именно той вероятно е личността, която е започнала да променя системата и е предприел прехода, довел до създаването на цивилизацията на маите", казва археолога Крис Шайбер.