Хелоуин излиза от 60 лева до пълна аванта (снимки)

Пловдив Лайф

29-10-2012, 18:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Павлета Попова

Всичко от Автора

Купони с маски готвят редица пловдивски клубове

Всяка година, когато се зададе Хелоуин, се започват безкрайни дебати „за” и „против”. Основният аргумент на критиците е, че в България маскирането е традиция резервирана за кукерите. Обичаят обаче се почита предимно в малките населени места. Освен това той е затворен и костюмът обикновено се предава от баща на син, а останалите са просто публика. Друга особеност е, че кукерските шествия са предимно през деня. Затова мнозина избират да отбележат Хелоуин. Това наистина не е български празник, но дава възможност на всеки да се позабавлява с маски и костюми по свой избор. Обичаят носи радост най-вече на децата.

Дори и най-ревностният защитник на традициите трябва да признае, че ще е доста трудно да се влезе с чановете и високите кукерски маски в кръчмата и да се забавляваш с любимите хора след напрегнат работен ден. А дори и националистите вероятно също посръбват уиски или джин вместо ракия от време на време и едното не пречи на другото. Затова ако сте решили да посетите парти с маски, каквито ще има в редица нощни клубове тази сряда, можете да обмислите следните опции:

Костюм може да се намери в големите магазини за дрехи втора употреба под Тепетата. Проверка в един от тях показва, че забавните облекла се търгуват по 24,90 лева килограма. Според продавачите това излиза от 3-4 лева до към 7-8 за детски костюм. При възрастните пък максимумът достига около 20 лева. Все пак обаче цената зависи от това какъв точно костюм ще си харесате.

В китайските магазини също има карнавални стоки. Там изборът е по-оскъден, но и цените са по-ниски. За малките има костюми, които да ги превърнат в популярни филмови герои или феи. Цените са между 6 и 10 лева. По-възрастните пък могат да разгледат перуките, които вървят между 5 и 10 лв. Лъскавите картонени маски пък са лев-два.

Ако искате голям избор и прилично качество може да посетите специализиран парти магазин. Един от най-известните в Пловдив на улица „Антим Първи” предлага голямо разнообразие. Страшните гумени маски са между 6 и 15 лв. Тези тип „домино” тръгват от 3 лева, а по-артистичните модели стигат до 20 лв. Пластмасовите пък са по левче. Има и голям избор на перуки: най-евтината е 7 лева, а най-скъпата - тип „дявол” е 23 лв. Костюмите са максимум 60 лева и тръгват надолу в зависимост от модела. Най-евтини са черните наметала, които са по 10-15 лв. В магазина можете да намерите още вампирски зъби, изкуствени мустаци и очила и т.н.

Карнавални костюми се продават и в интернет. Там цените са ограничени единствено от желанието на продавача. С малко ровене в мрежата обаче лесно можете да попаднете и на страхотни идеи за маскировка собствена изработка. Ако сте сръчни лесно ще си направите одежди с подръчни средства. С малко повече въображение и стари гримове подготовката за празника ще ви излезе без пари. За други пък не е нужно много да се замислят – на Хелоуин можете спокойно да се разходите с и ловджийския екип или булчинската рокля из центъра на града.