Засякоха 50 тона негодна храна в складовете на БЧК

Животът

30-10-2012, 06:05

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Лабораторни тестове показват, че храната не става за консумация

Близо 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, е засечен в скалдовете на БЧК. Това уточниха от Агенцията по храните, цитирани от БТВ. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС.

Негодната храна е била намерена в складовете на БЧК в Плевен и Добрич. Бобът е бил в срок на годност до 2014 година, но е бил пълна с червеи. При лабораторни тестове е доказано, че храната не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е бил пакетиран от българска фирма - доставчик, избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие".

Недопустимо е толкова голямо количество. В момента проверяваме и другите складове на БЧК за развалени храни, коментира пред bTV директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

От БЧК са изненадани от откритите количества негодни храни. Обясниха, че отговорност трябва да бъде потърсена от фирмите доставчици на хранителните продукти. От там уточниха още, че вторият транш на програмата се бави заради липса на всички количества пакети, които трябва да стигнат до хората в нужда.

БЧК раздава помощи, купени с пари от ЕС, за пета поредна година. За миналата година бяха отпуснати над 20 милиона лева, а тази година сумата е двойно по-голяма. По-голям е и броят на нуждаещите се./ в. Труд