Свидетел обърна делото за имамите

Новините

30-10-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Трима главни мюфтии гостували на забранената саудитска фондация

Свидетел обърна делото срещу имамите в Пазарджик. Лидерът на забранената у нас организация "Ал Уакф ал ислями" Муафак Аласад напълно се отрече от показанията си в досъдебното производство. Сириецът заяви пред Пазарджишкия окръжен съд, че е бил притискан от агенти на ДАНС.

Муафак се оплака, че го карали да замине в чужбина, докато трае процесът. Той припомни, че през октомври 2010 г. барети нахлули в спалнята му, след което са го завели на разпит в Пазарджик. Свидетелят бе категоричен, че не е казал нищо в предварителните показания, а само ги е подписал, защото е бил притискан. "Саудитската фондация "Ал Уакф ал ислами" няма организация в България. Никой от обвиняемите мюсюлмански духовници не е работил за нея. Не ми е известно някой да е получавал пари и да е проповядвал салафизъм", заяви сириецът, който е женен за българка и живее в Сърница.

При разследването Муафак е заявил, че "Ал Уакф" се бори за налагането на радикален ислям и замяната на светската държава с шариатска. Свидетелят посочи, че дълго е бил връзката между "Ал Уакф" и Главно мюфтийство, пишел е писма до арабите с искания за помощи. Той е придружавал трима главни мюфтии на хадж (поклонение бел. ред.) в Мека - Фикри Сали, Селим Мехмед и сегашния Мустафа Хаджи. Там са се срещнали със саудитски спонсори като Световната ислямска лига, фондация "Игаса" и Световната ислямска банка. Разговаряли и с шефовете на "Ал Уакф", които обаче поставили твърдото условие фондацията да получи официална регистрация у нас, за да почне работа. "Ал Уакф" имала само 200 лв. в банковата си сметка и така и не заработила. Свидетелят отрече намерените в компютъра му отчети, списъци с проповедници, програми и планове на "Ал Уакф" на арабски език да са негови. Заяви, че не е писал и текстовете на български език, единият от които е План-програма за работа със студентите в Югозападния университет. Очаква се освен Аласад да бъдат разпитани още шестима свидетели, трима от които са със скрита самоличност./в.Стандарт