Болница без ток, обдишват пациентите ръчно

Животът

30-10-2012, 06:03

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Резервният генератор в болницата не се е включил

Авария спря тока в държавната болница в Пазарджик днес и минути по-късно в реанимацията почина жена, съобщи "Труд" по данни от пациенти.

"Заради спрелите апарати лекарите са обдишвали болни в реанимацията ръчно - с мехове. Но въпреки усилията им... се стигна до смъртта", разказаха почернени роднини на починалата. Според тях резервният генератор в болницата не се е включил.
Част от здравното заведение е останало на тъмно между 7 и 8 ч вчера сутринта, показа проверка на "Труд". "Не става дума за авария, а за планирано спиране на електричеството и то продължи около 3 минути. Да, в това време е починала една възрастна жена, наша колежка, но това няма нищо общо с тока", заяви пред "Труд" директорът на лечебното заведение д-р Пенко Кацарски.

От EVN обаче заявиха съвсем друго нещо: "Не става дума за планирано спиране на тока. В близост до болницата е станала авария, която е принудила колегите да прекъснат електричеството в част от лечебното заведение. Това се е случило между 7 и 8 ч сутринта. Аварията е била отстранена за 40-50 минути". От електроразпределителното дружество добавиха, че не могат да кажат колко генератора има болницата и дали са се задействали, те отговаряли за доставката на тока до болницата, подробностите знаел директорът.

Когато екипът ни отново потърси д-р Кацарски, за да разберем защо е скрил аварията, той вече не вдигаше телефона си. Според разкази на очевидци не само реанимацията, но и хемодиализата е останала на тъмно. Появи се и неофициална информация за починал втори пациент след инцидента.

Лекари от втора смяна в болницата дадоха пред "Труд" противоречиви коментари. "Не е възможно да е изключил генераторът", казаха те. Но добавиха: "Болните в реанимацията са били шестима и са били обдишвани ръчно в трите минути, докато се включи генераторът". Според докторите това няма връзка със смъртта на жената, състоянието е било тежко.

"Наредила съм да започне незабавна проверка по случая. Ще изискам писмени обяснения от директора и ще взема всички необходими мерки", заяви здравната министърка Десислава Атанасова. Тя допълни, че още на 2 октомври т.г. с писма до директорите на всички Регионални здравни инспекции е поискала да се проверят всички генератори, асансьори и др. приспособления в болниците във връзка със задаващия се зимен сезон. Именно вчера, когато е станал инциденът в болницата в Пазарджик, е изтекъл срокът за тези проверки.