Не съм търсил почести, работил съм за единство!

Най-доброто от печата

30-10-2012, 06:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въздавам смирено слава на Бога, който благослови и тази 98-ма година от моето рождение, казва патриарх Максим

Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, честни отци, възлюбени братя и сестри!
Въздавам смирено слава на Бога, който благослови и тази 98-ма година от моето рождение, да се поклоня благоговейно пред копието на чудотворната икона "Достойно есть" на Пресвета Богородица, донесено от Света Гора - Атон.
В паметта ми се пластят ред спомени от изминалите дни, с благодарност към Бога, с възклицанието на св. прор. и цар Давид: "Господи, прости всичките ми грехове" (Пс. 24:18). В живота и служението си не съм искал почести и не съм се стремял към слава: "Не нам, Господи, не нам, но имени Твоему дажд славу от милости Твоей и истине Твоей" (Пс. 113:9). С Божия помощ извършил съм, каквото съм могъл и което съм бил длъжен да извърша (Лука 17:10). Грижил съм се с добра съвест по мярката на възможностите си служението ми да е благоприятно Богу, доброплодно за Църквата и полезно за народа. Старал съм се да има единство, съгласие, единомислие и мир, както съветва свети апостол Петър: "Бъдете всички единомислени" (1 Петр- 3:8), и както пише свети апостол Павел: "И тъй, братя, радвайте се, съвършенствайте се и бъдете единомислени, живейте в мир, - и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас" (2 Кор. 13:11), като "търсим онова, що служи за мир и взаимно назидание" (Рим. 14:19).
Благодаря вседушевно на досточтимите гости - пратениците на светите Православни църкви сестри, както и на представителите на Атонското монашество, които ни почетоха с внимание и обич.
Благодаря за топлите думи на Св. синод, изразени от Негово високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, които възприемам като израз на братска обич и доброжелателност в по-нататъшното ми служение за благото на Църквата и Отечеството.
Слава на Бога за всичко! С трепетно вълнение и сърдечна искреност изричам тия безсмъртни слова и аз днес в моята 98-годишнина от рождението ми. Ще кажа с думите на царя Давид: "Господ ме строго наказа, ала на смърт ме не предаде" (Пс. 117:17). Времената и годините са в Божия власт. Аз преминах библейската възраст. Спасителят казва: "Не се грижете за утре, защото утрешният ден сам ще се грижи за своето: доста е на всеки ден злобата му" (Мат. 6:34). Да бъде Божията воля. "Господи Боже, упование мое от младините ми, не ме отхвърляй на старост; кога почне да чезне силата ми, не ме оставяй" (Пс. 70:5,9).
"Моля ви, братя, заради Господа нашего Иисуса Христа и заради любовта на Духа, да ми спомагате в молитвите си за мене към Бога" (Рим. 15:30). Амин.