Пациентка умря заради спрян ток, шефът на болницата дисциплинарно вън

Животът

30-10-2012, 09:07

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Жената била настанена в интензивно отделение на Пазарджишката болница

Районната здравна инспекция в Пазарджик е предприела проверка на болницата в града заради смъртен случай в резултат на спиране на тока в здравното заведение. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред Нова телевизия.

За смъртния случай тя е научила вчера. Става дума за жена, която е била настанена в интензивното отделение на болницата.

Близките й твърдят, че след спиране на тока апаратите са спрели и медиците са обдишвали ръчно, което се е оказало недостатъчно и пациентката е починала. По думите им генераторът не се е включил.

"Това, което аз знам от директора на болницата е, че за около 3 минути планово е спрян токът в болницата. Ако се окаже, че има небрежност от страна на ръководството на болницата и директорът не е упражнил лично контрол върху това, той лично ще бъде освободен дисциплинарно", заяви министър Атанасова.

От EVN информират, че токът е спрян аварийно за повече от 40 минути. Би трябвало за това време генераторите в болницата да се задействат.

Тепърва ще се изяснява дали тези генератори са били изправни. На 2 октомври със заповед към всички директори на РЗИ и лечебни заведения министърът е разпоредила проверки на всички системи и ел. инсталации за зимния сезон.