Горят екзотични почивки за Коледа

Животът

30-10-2012, 09:29

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пътуванията могат да бъдат анулирани заради проблемите на туроператора "Он травел"

Баровци, които са си платили за Нова година в Дубай или на Карибите, може да си останат вкъщи. Причината е, че има голяма опасност почивки до далечни екзотични дестинации да бъдат анулирани заради проблемите на туроператора "Он травел", алармираха негови колеги, предупреждава Стандарт.

Компанията, която е сред най-големите в туристическия бранш у нас, прекрати дейността си преди седмици. Това стана, след като нейни клиенти на два пъти бяха зарязани в чужбина, защото "Он травел" не бе платил на хотелите и за транспорт. Фирмата бе сред малкото, които наемат самолети. След като туроператорът прекрати дейността си, партньорите му, с които заедно са резервирали самолетите за далечните полети, трябва сами да платят цялата сума или да анулират офертите и да върнат парите на своите клиенти. Първият вариант обаче е малко вероятен, защото ще излезе много скъпо, обясниха хора от бранша. Според тях до Нова година остава твърде малко време, за да се напълнят самолетите. Така туристи, които вече са си предплатили ваканцията с отстъпка за посрещане на 2013 г., могат да останат в последния момент без резервация за празника. Част от туристите ще получат и нови оферти, за които обаче трябва да доплатят, тъй като пакетите ще са различни.

Под въпрос може да се окажат и пътуванията с "блокчартъри" - запазени и гарантирани места в редовен полет. Със сигурност могат да бъдат спокойни клиентите, чиито самолетни билети са с компаниите "България Ер" и "BHAir", тъй като те нямат договори с "Он травел", обясниха от авиопревозвачите.

"Ситуацията с "Он травел" няма да се отрази на пазара", смята Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Резултатът като цяло е, че ще има един нелоялен играч на пазара по-малко, обясни той и припомни, че "Он травел" е изключен от съсловната организация, която той представлява, година преди разразяването на скандала с изоставените туристи.