50 бургазлийчета тръгнаха "По стъпките на будителите"

Мисия Бургас

30-10-2012, 09:27

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

На пролет предстои вторият тур от начинанието. След Котел и Жеравна малчуганите ще посетят и Карлово

“По стъпките на будителите” бе мотото, под което премина посещението в Котел и Жеравна на близо 50 деца от Целодневна детска градина “Раковина” – Бургас. Мероприятието бе инициирано от Директора на детското заведение –  Владка Димитрова и инспектора по превенция от ОДМВР в Бургас – Цветелина Рандева и бе посветено на Деня на будителите, който е и празник на Котел.

Близо двучасовото пътешествие до средния дял на Източна Стара планина и живописната котловина на Котел се превърна в нагледен урок по история, в който малчуганите научиха повече за живота на изтъкнатите будители от Котленско-жеравненския край – Георги Стойков Раковски, Гаварил Кръстевич, Стефан Богориди, д-р Петър Берон, Сава Филаретов, Йордан Йовков и не на последно място – Захари Стоянов, роден в близкото до Котел селище Медвен. Дългият списък на просветителите и будителите възвисили книжовното и образователно дело, в който със златни букви са вписани имената на изтъкнатите котленци, бе допълнен и от впечатленията на подрастващите по отношение възрожденската архитектура на съхранените автентични котленски и жеравненски къщи.

Паметникът на котленските възрожденци и Пантеона на Раковски, разположени в центъра на планинския град, се огласиха от приповдигнатите бургаски малчугани, запечатали емоциите си в паметна снимка. С преклонение пред делата на великите българи, децата от подготвителните четвърти “А” и “Б” групи се поклониха пред паметната плоча на Георги Стойков Раковски, а после обогатиха познанията си за животинските и растителни видове в България, посещавайки Природонаучния музей в Котел, разположен в парк “Изворите”. С любопитство малчуганите изслушаха легендата за създаването на Котел, чието население открило изгубеното си стадо коне да пасе в невероятно живописна местност, известна сега като «Изворова поляна» или парк "Изворите". Измежду канарите извирала бистра студена вода, а в природата се допълвали зелени пасища и борова гора. Хората се населили в тази местност и я нарекли Котел, отчитайки своеобразния релеф и живописната котловина, скътала героичното българско градче.

Не по-малко изненадващо за бургазлийчетата се оказа и архитерктурното селище–резерват – Жеравна. Криволичещите улички и калдъръмените пътеки не бяха препятствие пред любознателните деца, които с интерес се разходиха до църквата "Св. Николай" и къщите на Сава Филаретов и неповторимия Йордан Йовков.

В духа на мероприятието "По стъпките на будителите" напролет предстои посещение на родното място на Васил Левски – Карлово, където малчуганите от подготвителните четвърти групи на Целодневна детска градина “Раковина” да получат най-точна представа за личността на Дякона, като най-ярката и откроена сред българските революционери, милеещи за “чистата и свята Република”.  Снимка на Деня

Щрихи от Плевен