Тонко Фотев: Руските граждани харесват спокойствието в България

Туризъм

30-10-2012, 11:29

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Само в Поморие руснаците с имоти са над 30 000

Руските граждани търсят съдействие основно при казуси, свързани с имоти и въпрои за постоянното им жителство, сподели почетният консул на Руската федерация в Бургас - Тонко Фотев.

През представителството в града са преминали повече от 8 хиляди души от бившите съветски републики. Според почетният консул отзивите на постоянно живеещите в България руснаци за условията, които им представя стараната са положителни. Отзивите са обаче, че стистемата за визите е тромава, бавна, свързана често с изминаването на големи разстояния, за да се стигне до визов център.

Независимо от това през последните години се отчита, нарастващ брой руски граждани, които искат да живеят в България. Преобладаващата възраст е след 45 – 50 години, които търсят по-спокоен живот в България. 

"Проблемите са главно в няколко направления. Първото е измамите, извършени от български граждани, които в последните години бележат тревожен ръст", коментира още дипломатът.

Той обясни, че в такива случаи се изпращат писма до областното управление на полицията, до районните управления, до прокуратурата, за да бъдат информирани какви действия са предприети от компетентните органи в конкретните случаи.

"Имаме добро взаимодействие с прокуратура, с полиция", каза още Тонко Фотев